Od nadchodzącego roku akademickiego 2021/22 w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie będzie można kształcić się na kierunku chemia stosowaną. Uczelnia prowadzi już rekrutację na nowy kierunek. Być może jeszcze w tym roku oferta PWSZ wzbogaci się także o dwa inne kierunki.

W Krośnie powstał nowoczesny budynek biurowo-produkcyjny. Jego przestrzeń zostanie wykorzystana do rozwijania innowacyjnych firm. Obiekt powstał dzięki dofinansowaniu, które miasto pozyskało z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Z roku na rok przybywa cudzoziemców, którzy przyjeżdżają do Polski, aby poddać się zabiegom medycznym czy kuracjom w uzdrowiskach. Szczególny potencjał rozwoju turystyki medycznej mają regiony atrakcyjne przyrodniczo i turystycznie.

Wiemy na co władze województwa chcą przeznaczyć ponad 2,2 mld zł, które Lubelszczyzna otrzyma z Unii Europejskiej. Zarząd województwa wyznaczył 10 priorytetów. Wiemy już, że w latach 2021-2027 województwo lubelskie otrzyma 2,273 mld euro. To o 42 mln euro więcej niż w poprzedniej perspektywie. Pieniądze otrzymamy w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Europejskiego Funduszu Społecznego.