Jesteś tutaj: Aktualności / Kto skorzysta z 8 mld euro z FENG? Przemysł farmaceutyczny na EEC 2022

Kto skorzysta z 8 mld euro z FENG? Przemysł farmaceutyczny na EEC 2022

Na jakiego rodzaju projekty firmy farmaceutyczne będą mogły uzyskać dofinansowanie z FENG? Co z projektem wytwarzania w Polsce substancji czynnych? - to tylko niektóre z pytań, na które padną odpowiedzi podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

• 25 kwietnia, w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego, odbędzie debata dotycząca przemysłu farmaceutycznego i możliwości wykorzystania środków z funduszu FENG
  • FENG w najbliższych latach to główne źródło wsparcia projektów innowacyjnych oraz badawczo-rozwojowych
  • Korzystanie ze wsparcia FENG jest uwarunkowane kwalifikowaniem się obszaru, którego projekt dotyczy do Krajowych Inteligentnych Specjalizacji (KIS)

8 mld euro do wydania

Program Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki 2021-2027 stanowi kontynuację dwóch wcześniejszych programów: Innowacyjna Gospodarka 2007-2013 oraz Inteligentny Rozwój 2014-2020.

Tym razem do wykorzystania jest 7,9 mld euro, czyli około 36 mld zł. W najbliższych latach to główne źródło wsparcia projektów innowacyjnych oraz badawczo-rozwojowych.

Program FENG pogrupowany został w cztery główne Priorytety:

• I. „Wsparcie dla przedsiębiorców”,
  • II. „Środowisko sprzyjające innowacjom”,
  • III. „Zazielenienie przedsiębiorstw”,
  • IV. „Pomoc Techniczna”.

W ramach pierwszego priorytetu przewidziano wsparcie obszarów badawczo-rozwojowych (B+R), wdrożeń nowych rozwiązań, infrastruktury B+R, internacjonalizacji, rozwoju kompetencji, robotyzacji, a także zielonej gospodarki.

O wykorzystaniu Funduszy Europejskich na Rzecz Nowoczesnej Gospodarki będziemy rozmawiać 25 kwietnia w ramach Europejskiego Kongresu Gospodarczego (EEC) w Katowicach.

- Tegoroczne konkursy na dofinansowanie projektów badawczych z Funduszy Europejskich na Rzecz Nowoczesnej Gospodarki (FENG) to szansa na poszerzenie w Polsce dostępu do najbardziej potrzebnych terapii i rozwój krajowego przemysłu farmaceutycznego oraz na budowę suwerenności lekowej naszego państwa. Ważne jest jednak, aby pieniądze zasiliły projekty, których efekty zostaną w Polsce i z których szybko będą mogli korzystać polscy pacjenci – ocenia Krzysztof Kopeć, prezes Krajowych Producentów Leków.

Jak przypomina szef KPL, do tej pory – mimo że krajowy przemysł farmaceutyczny od lat klasyfikuje się w pierwszej trójce liderów innowacji w Polsce, projekty dotyczące rozwoju produkowanych przez branżę niechronionych patentem leków równoważnych (generycznych) w konkursach ogłaszanych przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju z ostatniej perspektywy finansowej 2014-2021 były najczęściej odrzucane, jako niespełniające jednego z kryteriów oceny, tj. innowacyjności na poziomie krajowym.

Tymczasem, jak wyjaśnia prof. Małgorzata Sznitowska, krajowa konsultant ds. farmacji przemysłowej, innowacyjność w przemyśle farmaceutycznym nie dotyczy tylko procesu powstawania zupełnie nowych farmaceutyków, ale także opracowania i wprowadzania na polski rynek udoskonalonych lub bardziej efektywnych kosztowo leków o ugruntowanej pozycji w lecznictwie, zwłaszcza tych, które stanowią podstawę terapii chorób cywilizacyjnych.

Korzystanie ze wsparcia FENG jest uwarunkowane kwalifikowaniem się obszaru, którego projekt dotyczy do Krajowych Inteligentnych Specjalizacji (KIS).

Na obowiązującej w Polsce od 17 stycznia br. liście krajowych inteligentnych specjalizacji wśród 13 obszarów znalazły się synteza substancji czynnych i rozwój leków równoważnych (generycznych).

Źródło: rynekzdrowia.pl