Udział firm z obszarów inteligentnych specjalizacji
Specjalizacje na tle województwa
Wykres pokazuje relacje procentowe pomiędzy firmami z Województwa Warmińsko-mazurskiego w poszczególnych specjalizacjach
Ekonomia wody
Podmioty Gospodarcze
Specjalizacja Ekonomia wody łączy podmioty o różnym profilu działalności – przenosząc założenia Strategii rozwoju województwa… na potrzeby niniejszego fragmentu badania, do specjalizacji zaliczono podmioty produkcyjne (statki, łodzie), usługowe (m.in. transport wodny, zakwaterowanie, turystyka, rekreacja i sport), jak i budowlane (sieci wodociągowe, inżynieria wodna)5. Ze względu na to zróżnicowanie, specjalizację na potrzeby tego fragmentu badania przedstawiono w podziale na trzy podgrupy, łączące różne klasyfikacje działalności.
Drewno i meblarstwo
Podmioty Gospodarcze
- 5,7 tyś firm
- udział w przychodach ze sprzedaży -12%
- udział w ogóle zatrudnionych – 9%
Specjalizacja Drewno i meblarstwo obejmuje obszary aktywności gospodarczej takie jak:
- produkcja mebli,
- naprawa i konserwacja,
- produkcja innych wyrobów stolarskich,
- nauka i instytucje otoczenia biznesu (IOB),
- usługi projektowe,
- sprzedaż produktów drzewno-meblarskich,
- przetwórstwo i sprzedaż drewna.
Zatrudnienie
Przedsiębiorstwa wpisujące się w specjalizację Drewno i meblarstwo zatrudniają co najmniej 26 tys. pracowników. W tym ujęciu region plasuje się na czwartej pozycji za woj. wielkopolskim, śląskim i mazowieckim. Wymieniona liczba stanowi 20% osób pracujących w województwie w podmiotach o liczbie zatrudnienia powyżej dziewięciu oraz 9% całkowitej liczby zatrudnionych w regionalnej gospodarce. Jest to 7,4% zatrudnianych w tym sektorze w Polsce.
Żywność wysokiej jakości
Podmioty Gospodarcze
W województwie zarejestrowanych jest ok. 5,4 tys. firm należących do specjalizacji Żywność wysokiej jakości, co stanowi 4% wszystkich podmiotów. W tej grupie 1,5 tys. firm zajmuje się przetwórstwem żywności (produkcja artykułów spożywczych i napojów) lub usługami dla branży (działalność weterynaryjna, analizy związane z jakością żywności).
Źródło: mazurytobiznes.pl